perjantai 13. tammikuuta 2012

"Ja tunnet minut kannesta kanteen." (Kaj Chydenius)

KERÄILYÄ

Laitanpa tänne nyt jotain muuta kuin vain käsitöitä, asioita joita olen kerännyt viime vuosina.

Onkohan maailmassa yhtään ihmistä joka ei ole kerännyt ikinä mitään? Keräilynhän ei tarvitse aina olla konkreettisia asioita, vaan voi kerätä esimerkiksi erilaisia kokemuksia tai vaikka maailman eri kolkissa käymistä. Mielestäni keräily on hieno asia, jos se ei mene liiallisuuksiin. Sillä lailla ettei löydä asunnosta ulos koska tien tukkii miljoona pullonkorkkia. Sitäpaitsi jos keräilyyn kyllästyy ja on tullut haalineeksi vaikkapa säilyketölkkejä monta sataa, aina löytyy varmasti joku joka osaa hyödyntää kokoelman esim. kierrätysmielessä.

Itse olen kohdentanut viimevuosien keräilyharrastuksen kirjoihin. Lähinnä sellaisiin "lastenkirjoihin" (mielestäni näillä teoksilla ei ole mitään ikärajaa) joita nuorempana kuuntelin äänikirjoina. Eräänä päivänä huomasin että samoja teoksia löytyy nykyään kirpputoreilta ja divareista, sekä kaupoista kirjoina. Lisäksi olen löytänyt monia sellaisiakin kirjoja joita en ollut aikaisemmin lukenut/kuunnellut, mutta tekijän perusteella olen hankkinut kuitenkin ja lukenut nyt (esim. Astrid Lindgrenin kirjoja). Nykyään kun tähän asuntoon tulee, voi nähdä kirjahyllyssä lähinnä näitä kirjoja.


ASTRID LINDGREN.
Ensimmäisiä Astrid Lindgrenin teoksia joihin tutustuin pienenä, olivat Eemeli, Melukylän Lapset, Marikki, Katto Kassinen ja Peppi Pitkätossu. Ovat vieläkin ihan mahtavia! Parasta Lindgrenin kirjoissa on mielestäni se, ettei niissä kaunistella asioita vaan kerrotaan niin kuin ne ovat. Voidaan ihan hyvin kiroillakin, eikä aliarvioida lukijaa. Lisäksi niistä oppii todella paljon vanhoja tapoja ja sanoja. Esimerkiksi Eemelissä, ja Melukylän lapsissa kuvataan hyvin tarkkaan kaikki mitä ennen vanhaan tehtiin. En varmasti tietäisi mitä on veripalttu ilman Eemeliä. Kun nyt vanhempana on lukenut näitä, olen huomannut kuinka jotkut asiat on ymmärtänyt vasta nyt. Esimerkiksi Katto Kassinen, ärsyttävä itsekäs pieni setä! Paljon ärsyttävämpi kuin silloin pienenä, mutta naurattaa silti. Peppi on kyllä lempparini Astrid Lindgrenin hahmoista, tyttö joka ei niinkään välitä säännöistä tai käytöstavoista, vaan tekee niin kuin sydän sanoo. Ja se kielellinen rikkaus, ah!

En jostain syystä nuorempana tutustunut ikinä Ronja Ryövärintyttäreen, Saariston Lapsiin, Mio Poikani Mioon, tai Veljeni Leijonamieleen. Mutta luettuani ne totesin ne aivan yhtä mainioiksi kuin aikaisemmat Lindgren-tuttavuuteni. Varsinkin Saariston Lapset on tosi sykähdyttävä.

Kirjakaupassa on myynnissä Krumeluuripilleri-kirja ( http://wsoy.fi/yk/products/show/81197 ) johon on koottu sitaatteja Lindgrenin kirjoista. On vaan sen verran hintava etten ole vielä raaskinut omaan hyllyyn viedä. Mutta vielä joskus.

GÖSTA KNUTSSON , Pekka Töpöhäntä.
Tätä sarjaa tuli kuunneltua niin paljon pienenä, että nyt lukiessa kuuluu korvissani vieläkin Lars Svedbergin ääni. Mutta ei haittaa yhtään. Loistava sarja. Vielä en omista kaikkia kirjoja mutta aika monta kuitenkin. Pekka itse on ollut mielestäni aina vähän, no, tylsä, mutta sivuhenkilöt tekevät tarinoista loistavia.ELINA KARJALAINEN, Uppo Nalle.
Kun olin kipeänä, kuuntelin usein Uppo Nalleja. Niissä on aivan ainutlaatuinen tunnelma. Parasta on, että osa tarinasta on selvästi satua ja osa niin totta että satu sekoittuu siihen uskottavasti. En vieläkään lukiessa kyseenalaista yhtään miksi leikkinalle ja muut eläinhahmot osaavat puhua. Karjalainen on todella taitavasti yhdistänyt nämä kaksi asiaa. Myös Uppo-Nallen myötä yleissivistykseni on kasvanut, tiedän mitä tarkoittaa flambeerata ja minkälaisia ovat Yosemiten punapuut, yms. Tästäkin sarjasta puuttuu vielä monta kirjaa, mutta aina silloin tällöin niitä löytyy.
JEAN JACQUES SEMPÈ & RENÈ GOSCINNY, Nikke.
Löysin eilen tätä sarjaa kaksi kirjaa lisää kirjakaupan alennuksesta! Se oikeastaan innosti minut tähän koko keräilypäivittelyyn. Goscinny on todella hyvä kirjoittamaan nopeaa ja mukaansatempaavaa tekstiä, lisättynä Sempèn hauskoilla kuvilla, Nikke on päässyt niin lasten kuin aikuistenkin sydämiin. Omaan sydämeeni se tuli Pekka Autiovuoren äänen saattelemana (on muuten myös Monnin äänenä Pekka Töpöhäntä-elokuvissa, ja aikoinaan Roope Ankka Ankronikka sarjassa). Hän on yksi parhaita äänikirjalukijoita ikinä!

Nikke-kirjat on kirjoitettu 1960-luvulla ja niiden henki on sen mukainen. Mahtavaa ja ovelaa "poikahuumoria" ja saa myös hyvän kuvan sen aikaisista kasvatustavoista, ankarista sellaisista. Tässä sarjassa on jotain sellaista huumoria mitä muualla ei ole. Myös julmaa sellaista, esim. "Äiti sanoi että lähtisi äitinsä luo ja minä aloin itkemään ja sanoin että tappaisin itseni!"

Nyt 50 vuotta Niken syntymisen jälkeen julkaistiin kirja "Onneksi olkoon Nikke!" joka sisältää 9 ennen suomeksi julkaisematonta tarinaa. Olin superinnoissani kun löysin sen eilen. Goscinny on käsikirjoittanut myös Lucky Luke, Ahmed Ahne ja Asterix sarjakuvat.JUKKA PARKKINEN, Suvi Kinos.
Suomalainen sarja jonka jaksaa kyllä lukea useaan kertaan. Minulta puuttuu vielä viimeisin osa, jota en ole koskaan edes lukenut, "Suvi Kinos ja isoisän salattu elämä". Kyllä sekin jostain ilmestyy vielä. Sarjassa on hienoa se, että henkilöt kasvavat ja vanhenevat sarjan edetessä. Lisäksi asiat tehdään heidän omalla tavallaan, eikä millään opitulla normilla. Tämäkin hyvin sivistävä sarja!
MUITA KIRJOJA
Lisäksi olen kerännyt yksittäisiä kirjoja, joita myös tuli kuunneltua ja jopa luettua pienenä. En ollut mikään kovin innokas lukemaan tuolloin, mutta Roald Dahlin teokset purivat, samaten kuin jo legendaarinen Pikku Prinssi. Noistakin puuttuu vielä monta, mutta niiden metsästys ja varsinkin löytäminen on tosi hauskaa.

Olen puhunut tässä aika paljon tästä "yleissivistyksestäni" jonka olen noista kyseisistä kirjoista saanut. Siis myönnän ihan rehellisesti että näihin se pohjautuu. Apua. On tietty jotain koulujakin joskus käyty, mutta kumma kyllä sellaiset vapaaehtoisesti luettavat jäävät paljon paremmin mieleen kuin pakolla päähän tahkottu.

Mainittakoon vielä aivan järkyttävän hyvät DON ROSA-sarjat jotka myös hyllystä löytyvät mutta en alkanut niitä tänne kuvaamaan. Samoin kuin J.K ROWLINGin Harry Potter-sarja, jonka jaksaa kyllä lukea vuodesta toiseen. Lisäksi TOVE JANSSONin alkuperäiset muumikirjat (+ sarjakuvat!) tuovat paljon iloa, mutta niitä en ole vielä paljon itselleni saanut haalittua. Mutta kyllä jokaisesta kirjasta jonka elämänsä aikana lukee, oppii jotain. Luen kyllä ihan "aikuistenkin" opuksia, mutta nämä tulevat kyllä aina olemaan lähimpänä sydäntä. Vaan vielä kun joskus saisi sen "Linnunradan käsikirja liftareille" loppuun..
On minulla vielä yksi keräilykohde. Ehkä täysin turha ja materiaalinen, mutta kiva harrastus. Metalliset herätyskellot. Ja nimenomaan tuollaiset joissa on nuo vanhat "korvat" tuolla päällä. Tosin yksi poikkeuskin on päässyt mukaan, mutta sopii silti joukkoon. Kutsun häntä englantilaiseksi poliisiksi, tulee mieleen sellainen. Aika on aina kiinnostanut minua, erilaiset aikamatkailuun liittyvät jutut ja se, kuinka jokainen aikansa täällä käyttää. Ehkä tämä juontaa juurensa siitä.

Keräily, tuo ihana tekosyy.

5 kommenttia:

 1. Astrid Lindgrenin kirjat on kyl hyviä! Ruotissa on sellanen paikka, ku Astrid Lindgren värld. Haluisin joskus käydä siellä. :)

  Ja sit jotenki tutulta näytti tuo kirja Koko kylän Tonna. Hassua, että en yhtään muista mistä se kertoo, mut nimi kuulostaa tutulta.

  Uppo-Nallejaki mie luin joskus pienenä ja tykkäsinki niistä, mut sit ne kohdat, joissa ne tarinat karkas liian kauas todellisuudesta, ni ne ärsytti minuu. Esim. tuossa Nukku-ukko kirjassa oli miusta sellasia "ufoja" kohtia.

  Hauskaa, et oot lukenu pienenä samoja kirjoja, ku mie. Ja varmaan aika moni muuki! :)

  t. Piia

  VastaaPoista
 2. Minulta löytyvät kaikki Uppo-Nallet ja ne ovat kunniapaikalla kirjahyllyssäni. Ne on luettu lapsena kannesta kanteen niiiiin moneen kertaan. Rakastin tarinoiden välissä olevia runoja. Kirjahyllyistä löytyy myös muumeja, Lindgreniä ja Töpöhäntiä :)

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa! Pidä niistä hyvä huoli. :) Vielä joskus miullakin on ne kaikki, mut yritän pitää järjen päässä etten iha kauheilla summilla osta kaikkia heti. Menen vaikeamman kautta.

  VastaaPoista
 4. Kivoja kokoelmia! Nyt tuli oikein ikävä noita Suvi Kinoksia, olen kuunnellut ne lukemattomia kertoja, ja viimeksi eilen tuli mieleen joku juttu, jonka olen juuri niistä kirjoista oppinut. Todella sivistäviä kirjoja :)

  VastaaPoista
 5. Niin ovat! Monet sivistyssanat ja muut tiedot on niistä haalittu. :)

  VastaaPoista